Wat is color grading precies?
Color grading wordt over het algemeen geassocieerd met het maken van films en de bewerkingen die hierbij worden uitgevoerd. Het is het proces waarbij de weergave van een beeld verbeterd wordt voor de weergave in verschillende omgevingen danwel vertoning op verschillende apparaten. Hierbij worden bijvoorbeeld beeldeigenschappen als contrast, kleur verzadiging detail, zwart- en witpunt geoptimaliseerd voor film, video’s of foto’s.
In het analoge tijdperk werd al gebruik gemaakt van color grading om kleurcorrecties uit te voeren om kleuren natuurgetrouw weer te geven. Met behulp van color grading is het echter ook mogelijk om de foto te voorzien van artistieke kleureffecten. Tegenwoordig zijn er is het proces van kleurcorrectie om kleuren natuurgetrouw weer te geven veelal geautomatiseerd door het gebruik van gekalibreerde beeldschermen en het gebruik van kleurprofielen. Het uitvoeren van een correct kleurcorrectie is hiermee wel een stuk makkelijker geworden. Handmatige color grading voor wordt hiervoor in het digitale tijdperk dan ook weinig meer gebruikt.
Color grading blijft echter een waardevol hulpmiddel om de sfeer van de foto aan te passen. Met behulp van color grading is het mogelijk om de gewenste “artistic look” te realiseren. De fotograaf heeft hierdoor een krachtig gereedschap in handen om een bepaalde stemming te benadrukken om de foto het gewenste verhaal te laten vertellen. Of de foto qua kleurgebruik beter te laten aansluiten bij andere foto’s of een specieke huisstijl of thema.
Waarvoor wordt color grading dan nu in de praktijk gebruikt?
Color grading wordt dan ook nog gebruikt om het volgende te bereiken:
- De foto’s in een reportage vormen één consistent geheel.
- Passend kleurgebruik voor interieur, website of tijdschrift.
- Het doorvoeren van je persoonlijke stijl in foto’s.
Waarom zou je als fotograaf gebruik willen maken van color grading?
Wanneer je de kleurtoon van een foto verandert, dan heeft dat effect op degene die de foto bekijkt. Door het kiezen voor een bepaalde kleurtoon kun je dan ook het publiek beïnvloeden. Het verhaal dat je met de foto wil vertellen wordt versterkt door het gebruik van de juiste kleuren. De identiteit van een reportage is sterker wanneer de individuele foto’s ten aanzien van kleurgebruik op elkaar afgestemd zijn.
Een voorbeeld van de toepassing van color grading
Een voorbeeld. De foto hieronder heb ik gemaakt tijdens een rondvaart op de Amsterdamse grachten. Op de dag dat ik de foto heb gemaakt was het bewolkt en druilerig. Door deze weersomstandigheden oogt de oorspronkelijke foto wat grauw en grijs. Om de foto meer sfeer te geven heb ik met split-toning kleuren toegevoegd aan de schaduwen en de hooglichten. De bewerkingen leveren een foto op die warmer en sfeervoller is. De foto krijgt zelfs een filmische look.
Kiezen van de kleuren
Bij deze foto heb ik gebruik gemaakt van de kleuren oranje en blauw. De hooglichten heb ik voorzien van een oranje tint, terwijl ik aan de schaduwen een blauwe tint toegevoegd heb. Dit geeft de foto een klassieke “orange and teal” look. De orange and teal look is een populaire look die vaak wordt toegepast door middel van split-toning. De kleuren oranje en blauw zijn complementair. Dit wil zeggen dat ze tegenover elkaar staan op de kleurencirkel of color wheel. Een kleur absorbeert zijn complementaire kleur. Wanneer de complementaire kleuren door middel van split-toning worden gebruikt, zullen deze kleuren contrasteren.
De combinatie oranje – blauw is tevens populair omdat met behulp van deze kleuren de huidtinten in een beeld kunnen worden benadrukt. Huidtinten worden hiermee wat meer oranje en warmer. Tot slot geeft de combinatie van oranje en blauw in een foto de sfeer van het golden hour, het laatste uurtje van de dag voor zonsondergang. Het golden hour wordt toch wel gezien als het meest fotogenieke uur van de dag. Van dit laatste is wel iets van terug te zien is in het voorbeeld op deze pagina.
Kleurenwiel
Met behulp van het Adobe color wheel kun je complementaire kleuren opzoeken.
In het bovenstaande kleurenwiel is te zien dat de kleuren die ik in de foto heb gebruikt tegenover elkaar staan op het kleurenwiel. In een fotobewerkingsprogramma als Adobe Photoshop Lightroom kun de kleuren vervolgens toevoegen door gebruik te maken van het paneel Geplitste tinten (in de Engelse versie heeft dit paneel Split toning).
Gesplitste tinten in Lightroom
Het paneel gesplitste tinten is waarschijnlijk een van de minst gebruikte panelen in Lightroom en dat is jammer, het paneel biedt namelijk heel krachtige mogelijkheden.
In dit paneel kun je voor de hooglichten en schaduwen een kleur kiezen die je zou willen toevoegen. Dit doe je met behulp van de kleurtoon-slider, waarna je met de verzadiging-slider kunt bepalen in welke mate de kleur wordt toegepast.
Andere combinaties van kleuren
Alhoewel de combinatie blauw en oranje populair is, kun je ook met andere combinaties van complementaire kleuren een mooi effect bereiken. In sommige gevallen zijn ook niet-complementaire kleuren een goede combi.
Voor de onderstaande portretfoto heb ik bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de bruin en geel. kleuren groen en paars. In de schaduwen heb ik een een bruine tint toegevoegd en de hooglichten een gele tint gegeven.
Heb jij ook ervaringen met color grading, vragen of tips? Laat het gerust weten! Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen met het gebruik van color grading voor foto’s.
Leave a reply